7+7 karácsonyi ajándékötlet, hogy ne kapj idegösszeomlást már december közepén

Az ajándékozás művészet. Épp ezért frusztráló is lehet. 7+7 stresszoldó ajándéktippet hoztunk neked, amivel akár már ma kipipálhatod az ajándékbeszerzést, hogy nyugodtan várhasd a karácsonyt.

Mindannyian szeretnénk olyan ajándékot adni a kisjézus eljövetelekor (meg persze a születésnapokon, névnapokon, évfordulókon is), aminek tényleg örül a másik. Amiből látszik, hogy figyeltünk rá az év során, és nem csak le szeretnénk tudni – egy szerintünk vicces macskás zoknival vagy egy tusfürdővásárlási utalvánnyal, – a feladatot.

Mi most 7+7 olyan ajándékötletet hoztunk nektek, ezek igazi egyedi erdélyi kézműves termékek, melyekkel garantáltan örömöt szerezhetsz szeretteidnek.
Ráadásul webshopunkból bármelyiket egy gombnyomással meg is tudod venni, még ma. Persze, annak is örülünk, ha csak inspirációt hoztunk neked ajándékba.

 

Kiknek ajánljuk ezeket az ajándékokat

  • azoknak a barátaidnak, családtagjaidnak, kollégáidnak, akik mindig áradoznak  a meseszép Erdélyről
  • azoknak, akik jártak már ott és nem tudnak betelni vele
  • azoknak, akiknek a családja Erdélyből származik
  • azoknak, akik maguk is alkotnak és számukra örökbecsű a kézműves termék
  • azoknak, akik szeretik a megbízható anyagból készült eszközöket
  • azoknak, akiknek fontos, hogy egészséges, vegyszer- és tartósítószer-mentes élelmiszereket fogyasszanak.

 

1) Hangulatlámpa korondi kerámiából

Fábián Annamária hirtelen jött ötletként kezdett kerámialámpa készítésbe tizenhárom évvel ezelőtt. Egy korondi váza készítése közben született meg az a gondolat, hogy ha kivágja a minták vonalait, akkor be-, illetve kiszűrődik belőle a fény, és egy hangulatos lámpává válik. Termékeiket évről évre tökéletesítik, s bár lámpáikat modernebb stílusú lakásokba szánták, fehér színük miatt bármilyen környezetben megállják a helyüket.

A hangulatlámpák kézzel rajzolt és kézzel kivágott motívumain átszűrődő fény minden szobát otthonossá tesz. Ráadásul garantáltan nincs két egyforma lámpa. Így sokaknak kedves, hosszú életű, egyedi ajándék lehet, amiről mindig Te jutsz majd eszébe az ajándékozottnak.

Hangulatmécsesek
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

2) Adventi koszorú korondi kerámiából

Bár az első gyertyát, a hit gyertyáját már meggyújtottuk idén, akkor is jó ötlet lehet egy évről-évre átörökíthető korondi kerámia adventi koszorú, például a nagyszüleidnek. Az ő korosztályuk nem vágyik minden évben új szőrös, tollas, csillogós koszorúkreálmányra, inkább a klasszikus, „újrahasznosítható” tárgyakat értékelik.
Ez az egyedi, kézzel készített korondi koszorú a karácsonyi asztal szép éke lehet, szenteste, a gyertyák meggyújtásakor hálát adhattok egymásért kicsikkel és nagyokkal.

Korondi kézműves kerámia koszorúk
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

3) Korondi mázas, kerámia főzőés sütőedények

Aki szeret főzni és szépen tálalni, annak akkor is öröm egy új, ráadásul különleges kerámia edény, ha a férje szerint már egy anorexiás egér sem férne el a spájzban. Megfigyelted már, hogy a vásárokban a nők mindig megállnak a keramikus edényeit megsimogatni? Szóval esélyes, hogy édesanyádnak, a keresztanyádnak, vagy a párod anyukájának is örömöt szerezhetsz egy ilyennel.

Azt persze jó, ha tudod, hogy ezek az edényeink csak sütőben használhatóak, maximum 280 fokon. Ezt azért majd mondd el, amikor átadod ezt a törékeny szépséget az ajándékozottnak.

Mázas főzőedények
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

4) Konyhatündéreknek ajánlva: fatálak, fatányérok

Aki főz, az tudja, hogy a tálalás a főzés megkoronázása. Épp ezért, a konyhatündér rokonoknak és barátoknak is kitűnő ajándék lehet egy igényesen megmunkált, iparművészeti alkotásnak is beillő esztétikus égerfa fatál. Ha fokoznád a figyelmességet, akkor készíthetsz egy leírást az ápolásához, hogy sokáig az ajándékozott örömére szolgáljon a tál.

Fatálak, fatányérok
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

5) Gyerekbarát játékok fából

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel szinte minden vásári bazárosnál találkozhatsz, ahogy csattogós lepkével is. De erdélyi mintás fa babakonyhaszekrénnyel már nem biztos! Ha gyerekek is vannak a családban, és kerülnéd a fröccsöntött műanyag dömper vásárlásával a környezetünk és a gyerekszoba további terhelését, akkor a fából készült játékok között érdemes szétnézned. A fa kereplő sem rossz ötlet, de ha azt választod, fennáll a veszélye, hogy jövőre nem hívnak meg karácsonyozni…
Szóval, ha csendesebb játékokat keresel, akkor is széles a tárházunk. Az öko-fa puzzle vagy az öko-fa jenga a szenteste közös társasjátéka is lehet. De fából készült, színezhető állatkás testmagasság mérőt is ajándékozhatsz a gyerekes családoknak. Bár esélyes, hogy ez utóbbinak inkább a szülők fognak örülni.

Fából készült játékok
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

6) Felejthetetlen pillanatok székely társasjátékokkal

Ha olyan ajándékot keresel, ami összehozza az év során szétzilált családod, akkor a társasjáték az ideális választás! A játék során a zárkózottabb, csendesebb családtagok is feloldódnak. Ha rátok fér egy-két könnycsorgatós nevetés, akkor bátran törj ki a hagyományos activitiys-tabus-egós keretek közül és lepd meg a famíliát egy erdélyi interaktív társasjátékkal.
A Székely Gazdálkodóval a székelyföldi mesterségeket ismerhetitek meg játékosan. A Székely Szórakóval pedig a rovásírást taníthatod meg a fenyő alatt összegyűlt vendégseregnek. A felejthetetlen pillanatokhoz ez az ajándék nagyszerű lesz.

Székely társasjátékok
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

7) Bölcsességek kézműves fatáblákon

Az idézetes tábla mindig telitalált, hisz épp annyiféle témát felvonultat, mint ahány külön világ találkozik nálatok a karácsonyi asztalnál.
Az idézetek és bölcsességek között a meghatótól a humoroson át az elgondolkodtatóig nyúlik a repertoár. Van akit egy József Attila idézettel, van akit a Sörivók tízparancsolatával, van akit egy Házi áldással lehet lenyűgözni.
Fent említett Erdély-barát ismerőseidnek pedig a Székely Himnusszal adhatsz örök emléket. A más-más erezetű, mintázatú fa táblácskák számtalan felirattal elérhetőek és a jó szöveg kiválasztásával kedves, személyes ajándékot adhatsz.

Fatáblák idézetekkel
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

TÁRGYAK HELYETT ÍZÉLMÉNYEK

Ha a japán Konmari jó ismerősöd, és hiszel abban, hogy a tárgyak halmozása sem nekünk, sem a Földünknek nem tesz jó, akkor a karácsonyi ajándékok választása során érdemes az élelmiszerek felé fordulnod.

Ha szívesen adsz (íz)élményt ajándékba, akkor az erdélyi kézműves élelmiszerek között biztosan találsz olyat, amivel újat mutathatsz szeretteidnek.

Azt tudtad, hogy Erdély szíve, a Hargita, délig harmatpárna alatt van, ezért is olyan csodaszép zöld ott minden? No, meg azért, mert a helyi gazdák az ideális termesztési körülményeknek köszönhetően nem használnak műtrágyát és vegyszereket a növénytermesztéshez. És ha már a termesztés vegyszermentes volt, akkor a feldolgozás során is kerülik a mesterséges anyagokat, színezékeket, tartósítószereket és az adalékokat.

Szinte mindenkinek vannak olyan ízek az életében, amelyeket ha megérez, azon nyomban elfogja a nosztalgia. Teremts ilyen ízélményeket te is! Tedd emlékezetessé az idei karácsonyt finom és egészséges gasztroajándékokkal.

 

8) Az erdélyi édességeknek nincs párja

Kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, édes csokoládé, keserű csokoládé, tavalyi csokoládé, idei csokoládé – mind-mind megtalálható ma már a boltok polcain. De vajon tudod, hogy melyik az az egy-kettő, amihez tényleg természetes alapanyagokat használnak?

Hadd mutassunk neked egy olyan csokiműhelyt, ahol eredeti, erdélyi házi csoki készül.

Családi hagyományt örökített tovább Laczkó Endre és felesége Laczkó Ibolya, amikor, mintegy 23 évvel ezelőtt házicsoki készítésbe fogtak. Szüleik a gyergyóremetei tejporgyárban dolgoztak, ahol fagyit és házicsokit is készítettek – tőlük örökölték a csokik iránti vonzódást. Mézes pogácsájuk és isteni kókuszcsókjuk egyáltalán nem tartalmaz tartósítószert. Mindig a tiszta, minőségi csoki készítésre törekednek. Az End-lbo csokiház termékeinek palettája épp oly széles, mint a csokiimádó Gombóc Artúr kívánságlistája. Van barackos, diós és epres házicsokoládé; pisztáciás csokoládé, rumos csokoládé, de nápolyik és kekszszalámik is sorakoznak polcaikon. A házi csokiból mára 26 millió darabot adtak el. 26 millió ember pedig nem tévedhet!

Erdélyi édességek
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

9) Napérlelte, tartósítószer-mentes lekvárok és szörpök

A mai fiatal felnőttek közül keveseknek van ideje arra, hogy befőtteket, lekvárokat készítsenek. Ízlésük viszont egyre kifinomultabb, és egyre nyitottabbak az újdonságok, a gourmet finomságok iránt. Nekik az erdélyi házi ízvilágot hozó lekvárok és szörpök a hosszú téli esték élményei lehetnek.

Tófalvi Zita először csupán az ezer méteres magasságban lévő fenyőkúti tanyavilágban honos növényeket, az erdei és termesztett gyümölcsöket dolgozta fel szörpnek és lekvárnak, mára már rengeteg féle ínyencség készül a fenyőkúti konyhájában: kora tavasztól késő őszig gyűjti a természet ajándékait, és mindent feldolgoz. Közel százféle szörpöt és lekvárt kavar és varázsol üvegbe. Különlegességekkel is próbálkozik: még a fenyőrügy tobozát is felhasználja lekvárnak, mivel az jó tüdőtisztító hatású, de zöld dió- és csípős paprika lekvárt is készít, meg bazsalikomos erdei gyümölcs-lekvárt is kavar (nem mellesleg ez díjnyertes terméke), cukrozott és cukormentes verzióban is. Napérlelte, harmatos, tartósítószer-mentes, magával ragadó erdélyi ízvilága, a te barátaidat is biztosan lenyűgözi majd.

Lekvárok, szörpök
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

10) Csíki likőrök, mosolygó gyümölcsszemekkel

Aki valaha járt már Erdélyben, egy dolog nélkül soha nem indul haza, az pedig a klasszikus, erdélyi áfonyapálinka. Mondhatjuk, persze, hogy az alkoholos ital nem a legkreatívabb ajándék. Egészen addig, amíg valami kommersz italt választasz, de egy Csíki ágyas meggy vagy áfonyalikőr, amiben ott figyelnek a valódi gyümölcsszemek, biztos, hogy nem marad a spájz mélyén a következő festésig. A Csíki Áfonya likőr hargitai áfonyából készül, ami a világ leghíresebb áfonyája. Ezzel a minőséggel nem tévedhetsz.

Csíki likőrök
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

11) Hidegen sajtolt olajok, az egészségért

Ha új receptet próbálsz ki, nálad is gyakran előfordul, hogy csak főzés közben derül ki, hogy a hozzávalók sorában nagyvonalúan átfutottál az olaj pontos megnevezésén, és csak állsz széttárt kézzel, amikor meglátod, hogy olívaolaj helyett repce, len- vagy kendermagolaj illene az ételhez?

Sokféle hidegen sajtolt olaj kapható, ráadásul az igazán megbízható minőségűek általában nem is olcsók, így nem halmozzuk fel úgy a kamrában, mint a cukrot, lisztet. Pedig, mivel az elkészítésükhöz nem használnak hőt, egészségesebbek, mert a tápanyagok és az antioxidánsok így benne maradnak. Szóval egy ízléses üvegű, hidegen sajtolt olajjal a sütni-főzni szerető, és az egészségtudatos ismerősöknek is örömet szerezhetsz.

Hidegen sajtolt olajak
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

12) Idézd meg a nyarat egy falat erdélyi zakuszkával!

Ha a nyár ízét egyetlen szóban kellene meghatározni, akkor mi azt mondanánk, hogy zakuszka! Ezt a nyárvégi különféle zöldségekből és paprikából készült krémet a legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára. Igazi gasztroélmény. A nagy karácsonyi habzsolás után, a két ünnep között üdítő frissességet jelent majd a pirítósra kenve.

Zakuszka
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

13) Húsimádók figyelem!

Az új családtagok mindig feladják a leckét az ajándékválasztás során. No nem a csecsemők (azok is, csak ők másképp), hanem azok, akik új társként jelennek meg valaki oldalán a családban.
A nővéred új barátjáról azt valószínűleg még a nővéred sem tudja, hogy melyik irányba szereti tekerni a vécépapír gurigát, de az azért a közös ebédek során már biztos kiderült, hogy vega vagy húsimádó. Ha vega, akkor maradj a hidegen sajtolt olajnál vagy az édességeknél, de ha húsevő, akkor tökéletes ajándék lehet a Székely Falat csont és e-betű mentes füstölt házisonka, vagy a füstölt kolbász, a vaddisznó- és a szarvasszalámi is.

Húsáruk
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

14) A só is jó ajándék!

Mindig van legalább egy ember a családban, akiről senki nem tudja, hogy minek örülne. Vagy van egy rokon, aki mindig azt hajtja, hogy neki nem kell semmi, de
elkámpicsorodik, amikor ezt a többiek komolyan veszik, és egy mókás zokni sincs számára a fa alatt.
No, nekik még odasózhatsz!

Nincs olyan háztartás, ahol ne ennének és ne fürdenének. Vagyis az erdélyi Parajdi étkezési só vagy a Parajdi fürdősó nekik is kedves, ám egyszerű ajándék lehet.

A parajdi étkezési só az Őstenger kiszáradása óta őrzi a 84 féle ásványi anyagot, amelyek az emberi szervezet számára is létfontosságúak. Ráadásul ízletesebb, és finomabb ételek készíthetőek vele, mint az általános asztali sóval. Vagyis, akár étkezési, akár wellness célra választod a sót, nem nyúlhatsz vele mellé.

Parajdi só
Ez az ajándékötlet e képre kattintva webshopunkban megvásárolható! Kattints!

 

Ajándékötlettárunk ezennel mára zárjuk

 

Reméljük, hogy tudtunk abban segíteni, hogy a tucattermékek helyett egyedi, személyes, különleges ajándékkal lephesd meg szeretteid és te is besöpörhesd elismerésüket a figyelmességedért.

 

A fent említett ajándékötletek egytől-egyig megrendelhetőek webshopunkból is, akár most, néhány kattintással, kényelmesen, lökdösődés és stresszmentesen.

www.erdelyikezmuves.hu

Ha szívesebben válogatnál személyesen, akkor pedig itt várunk:
1212 Budapest, Deák tér 1.

A Csepeli Piac galériáján, a lifttel szemben