Így köszönti az újévet Erdély

Az újévet minden nemzet más módon köszönti a saját szokásaihoz híven. Azonban a színes kultúrák még is azonos célra törekszenek, amely a balszerencse elkerülése. Magyarországon szilveszter estéjén az asztalnál lencsét szolgálnak fel. Mert a hiedelem úgy tartja, hogy a lencseszemek a pénzt szimbolizálják, amiből érdemes minél többet magához vennie az embernek. Míg Koreában a népi babona okán nem ajánlott a hajmosás az újév második napjáig, nehogy a víz elmossa a szerencsét. Ugyanakkor a borvidékeiről híres Spanyolországban tizenkét szőlőszemet fogyasztanak el, amikor éjfélt üt az óra, a szerencsés év reményében.

Erdélyben is nagy népszerűségnek örvendenek a tradicionális sikerhajhász szokások.
A népi hagyományban a szilveszter napján tanúsított bánásmód az emberekkel és az állatokkal előre mutatója az újévnek. Ezért a rokonok és a barátok méltányló szavakkal dicsérik egymást, hogy a jó kapcsolat biztosan megmaradjon. Az állatok vályúiba pedig busás takarmány kerül, a bőséges táp-és víz ellátmány megszaporításának hitében.

Az erdélyiek az újévet örömmel kezdik vígasságokkal és lakomákkal. A férfiak tekintélye becsben tartott kincs, ezért a vendégségbe érkező urakat illeti meg, hogy elsőként lépjék át a ház küszöbét. A házigazda és a háziasszony számára illik újévi jókívánságot mondania, ami a népszokás szerint rászáll a házra és annak lakóira.

A Stoker regényben feltűnő, erdélyi származású, vámpírként ismert Draduka gróf irtózik a fokhagymától. De vajon miért? Az átok és a rossz szellemi erők elhárításának népi eszköze a fokhagyma, amely szilveszterkor is feltűnik, más immunerősítő társai mellett. Megtalálhatók tehát az étkezőasztalon az átkokat kivédő fokhagymagerezdek, a szorgalmas munkára ösztönző méz, illetve a szellemi aktivitást serkentő diószemek.

A legtöbb erdélyi újévi szokás tehát a szerencse bevonzásán túl a kapcsolatok és az egészség megőrzésére is hivatott. A megfelelő táplálkozás természetesen az év minden napján kiemelten fontos. Ízletes tradicionális ételekért látogass el az Erdélyi kézműves webshopba és válogass kedvedre Erdély kulináris kínálatából.