Farsangi készülődés Erdélyben

A farsang Európa közkedvelt ünnepsége február végén – március elején, amely a zimankós telet kívánja elűzni különféle népi szokások segítségével. Az emberek a közösségi összetartozás jegyében ünneplik több száz évre visszanyúló hagyományokat, és gyakorolják a vallási tradíciókat.

Torockói felvonulás és a “farsang döme”

Erdélyből és a határon túli magyarságból csoportok utaznak Torockóba, hogy részt vegyenek a farsangi karneválon. A felvonulás során különféle beszédek hangzanak el a “pap”, és a “kántor” szájából harmonika és énekszó kíséretében. Majd eltemetik, azaz vízre bocsátják a koporsóba zárt “farsang dömét”, amely az elmúlt telet szimbolizálja. A menet során a betyárok csattogtatják ostoraikat az aszfalton, miközben a népviseletbe öltözött asszonyok sürögnek-forognak körülöttük.

Mókás vagy rémisztő maszkurázás, kinek hogy tartja kedve

Erdélyben nagy kultúrája van a maszkos színjátszásnak, amely részben hasonlít a magyar mohácsi busójáráshoz. A lakosok humoros, aranyos, vagy épp ijesztő maszkokat húznak fel, majd apró jeleneteket játszanak el egymással. Marosszéken kiemelt hagyománya van, így ott fársángi maszkurázásnak is szokás emlegetni.

A háziasszonyok tradicionális édességekkel kedveskednek családtagjaiknak

Erdélyben ilyentájt élesztős tésztából gyúrt fánk kerül a desszert asztalra, melyet cukorral, fahéjjal, dióval szórnak meg, vagy mézzel, aszalt gyümölcsökkel, olykor lekvárral tálalják.
A fánkok mellett, a négyszögletű tésztalepény is ínycsiklandó finomság, a méz, a mazsola, és a dió dukál.

A tavaszváráshoz minden nemzet életében kapcsolódnak tradicionális programok és kiváló gasztronómiai fogások. Az Erdélyi Kézműves webshop Erdély kulináris kincseit kínálja a vidék szerelmeseinek.