Karácsonyi teríték és szokások Erdélyben

Szánsebesen érkezik a karácsony az otthonokba a világ minden táján.

Az ünnepi hangulatot a tündöklő fényeken túl, a nemzeti ételek teszik még különlegesebbé.

Németországban bajor kolbászok kerülnek az asztalra, Magyarországon sok háztartásban készül kacsasült, míg Erdélyben töltött káposzta van porondon. Az erdélyi ünnepi szokások azonban több ízben is figyelemre méltók, hiszen a vidékről származó háztáji finomságokat tradicionális programok egészítik ti.

Beszélgetés házról házra járva

A falvakban, kisebb népi közösségekben a fiatalok meglátogatják a környéken lakókat, hogy beszélgessenek és közösen karácsonyi dalokat énekeljenek. A házigazdák ezt kézműves süteményekkel és főzött pálinkával hálálják meg. A megmozdulás lényege, hogy a társadalom különböző generációi közösen ünnepeljenek, elhangozzanak a hetedhét országra szóló történetek, és hangos nevetéssel teljen az idő.

Hússtop és disznóvágás

Az erdélyiek (eredetileg) vallási okokból negyven napos hús-böjtöt tartanak november 15-től egészen szent estéig. A böjt végeztére disznóvágással készülnek (december 20), melyhez az állattartó gazdák az év egészében nevelik a malacaikat. Az elkészített disznósajtok, kolbászok, szalámik, és hurkák az ünnepi asztalon kerülnek feltálalásra.

Almacikkelyek

A tradíció szerint az erdélyi karácsonyi vacsora kiforrott tematika szerint zajlott. Az első fogás, vagy előétel volt az immunerősítő fokhagyma, amit az egészségmegőrzés miatt fogyasztottak. Majd porondra került egy alma, amelyet annyi cikkelyre szeleteltek, ahányan az asztaltársaságnál ültek. Az est folyamán a lencsés, mákos ételek is nagy népszerűségnek örvendtek.

Sarma, avagy a töltött káposzta története

A “tekercs”-et az erdélyiek “sarma”-nak mondják, ami a török “sarmak” szóból eredeztethető, még a Török Birodalom idejéből. Az eredetileg török stílusú ételt Erdélyben a saját szájuk ízére formálták, nemzeti kincsekkel karöltve. Parajdon a mai napig megszervezik a híres Töltöttkáposzta-fesztivált, ahol a gyerekektől az idősekig, bárki forgathatja a fakanalat a fazékban.

Napjainkban a karácsonyi menühöz többen vásárolnak online, hiszen a háztáji finomságok kereskedőktől, gazdáktól szerezhetők be. Az Erdélyi Kézműves webshopban megvásárolhatók az erdélyi ínyencségek. A termékeknél saját ajánlásaink és javaslataink is olvashatók.

Kellemes Ünnepeket Kíván az Erdélyi Kézműves csapata!