Erdélyi ételek Pilisszentkereszt

A legtipikusabb és klasszikusabb erdélyi ételek mind gazdag ízvilágú, házias, szeretettel teli fogások, valamint olyan jellegzetes ízekkel rendelkezik, amiket csak ott lehet megtapasztalni.

Erdélyben sok olyan ételt találni, ami nálunk is igen elterjedt. Azonban erre a régióra a balkáni és a török konyha már nagyobb hatással volt, így sok helyen eltérő fűszerezéssel találkozunk, vagy éppen olyan ételekkel, amiken magunk is érezzük a keleties hatást. Sokfelé találni úgynevezett lakáséttermeket, sok faluban főznek háznál, érdemes körbekérdezni, ha megérkezünk valahova, ezekkel a helyekkel ugyanis sokszor jobban járunk, mintha egy nagy étterembe mennénk.

Nevezetes erdélyi ételek Pilisszentkereszt

Puliszka

Tulajdonképpen Erdély nemzeti étele, mindenhol eszik és főzik, nálunk nem lett annyira elterjedt, sőt inkább másik irányból, az olaszoktól szivárgott be sok étterembe polenta néven. A puliszka, vagy románul: mamaliga, nemcsak köret, hanem főétel is. Gyakran reggelire és vacsorára is fogyasztják, akár sajttal, túróval, tejföllel is.

A házi tejföl és sajt egyébként Erdélyben kötelező, hiszen még nagyon sok helyen tartanak állatokat, juhot és tehenet is, hogy a tejükből finom sajtokat, illetve selymes túrót, azaz ordát készítsenek.

Lerakott puliszka Pilisszentkereszt

Ennél az ételnél a puliszkát keményre főzik, cérnával felszeletelik, majd rétegesen lerakják egy tepsibe, mint a rakott krumplit. A rétegek közé tejfölt, sajtot és jó sok olvasztott vajat öntenek, majd megsütik a sütőben. Igazán finom, és hát kalória is van benne rendesen.

Bálmos

Ha nem vízben főzik meg a kukoricadarát, hanem tejben, pontosabban aludt tejben vagy tejszínben, akkor azt bálmosnak hívják. A bálos egy drágább étel, inkább ünnepek alatt fogyasztották, és sokszor édesen eszik. A bálmost eredetileg juhtejjel készítették.

Csorba Pilisszentkereszt

A csorba az egyik legelterjedtebb étel Erdélyben, így hívnak minden levest. A levesek közös jellemzője, hogy mind savanyú levesek, amelyekben nagyon sok a lestyán, amely erdélyi konyha egyik legfontosabb fűszere. A csorba sok zöldséggel készül, sokszor hús nélkül. Azt, hogy mennyire keleties étel, az mutatja, hogy a szó eredetileg a perzsa nyelvből származik, de az etiópok is így hívják a levest. Romániában azonban csak a savanyú levest jelöli. A savanyításra ecetet, citromot vagy káposztát használnak. Nagyon finom a káposztás-húsos leves, a leghíresebb azonban a húsgombócleves, illetve a pacalleves, amit szinte biztos, hogy mindenhol kapunk.

Zakuszka

A zakuszka megkóstolása nélkül nem is érdemes haza jönni Erdélyből. Keletről származik ez az étel is, elméletileg Örményországból és Grúziából érkezett Erdélybe, ahol aztán otthonra talált, hiszen itt bőven teremnek a szép nagy padlizsánok. A zakuszka eredetileg sült paprikából, padlizsánból és sok hagymából készül, ételízesítőként és szendvicskrémként is használják.

Túrófánk Pilisszentkereszt

A papanasi, vagyis a túrófánk a románok édessége, amit jellegzetes alakjáról azonnal fel lehet ismerni. A középen lyukas fánk belsejében ugyanis ül még egy gombócszerű dolog is, valamint nyakon van öntve áfonyaszósszal és tejföllel. Nem tudni, hogy miért ilyen a formája, de Románia szerte így készül, és minden esetben kerül rá tejföl.

Pisztráng Pilisszentkereszt

Mivel a pisztráng a hideg, tiszta erdei patakokat szereti, így Erdélyben nincs belőlük hiány. Bár nem tipikusan erdélyi étel, nagyon ajánlatos, hogy ha a hegyekben járunk, keressünk fel egy pisztrángsütőt. Ezekből Székelyföldön, Szováta környékén is akad, de Észak-Erdélyben, a Gutin-hágó mellett is, egészen pontosan Krácsfalván, is lehet találni egy egészen elképesztő helyet.

KAPCSOLAT

Boltunk címe:
Fa-Kuckó
Csepeli piac, galéria, 3-as, 4-es üzlet
1212 Budapest, Deák tér 1.

Nyitva tartás:
kedd-péntek 9-től 16-ig
szombat: 7-től 13-ig
vasárnap-hétfő zárva

Telefon: +36 30 938 2626, +36 70 6345993